Byggevirksomhedernes fortjeneste har nået et rekordlavt niveau. De hurtigt stigende materialepriser samt den udbredte brug af fastpriskontrakter sætter virksomhederne i en klemme, der i sidste ende kan betyde, at de taber penge på deres arbejde.
Hver 3. omsætningskrone i byggeriet er omfattet af fastpriskontrakter Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der frygter, at byggebranchen kan gå en svær tid i møde.
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, deler bekymringen og anbefaler medlemmerne, at man træder lidt ekstra varsomt fremadrettet:
”Man bør i den kommende tid udvise agtpågivenhed og have et særligt fokus på sine nøgletal og likviditetsstyringen,” fortæller han.
Avancen er ikke set så lav i 13 år
Der er stadig godt gang i byggeriet, men indtjeningen har taget et stort dyk nedad, da de kraftigt stigende priser på især jern, stål og træ det seneste år har gjort det dyrt at være byggevirksomhed.
For den gennemsnitlige byggevirksomhed betyder det et fald i avancen. For hver krone byggeriet omsætter for, er der nu kun 24 øre tilbage til at betale løn, husleje og alle andre udgifter end dem, der direkte er gået til selve byggeriet, fx materialer. Det kaldes dækningsgrad, og den er nu historisk lav for byggeriet.
Hovedpointer fra undersøgelsen
- Dækningsgraden for bygge- og anlægsvirksomheder ligger i øjeblikket på 24 pct., hvilket er historisk lavt. Samtidig forventer hver tredje virksomhed enten et dårligere eller meget dårligere resultat i 2022 sammenlignet med 2021.
- Virksomhedernes udgifter til byggematerialer er over de seneste 2 år steget med 18 pct.
- Hver tredje omsætningskrone er bundet i en fastpriskontrakt for året 2022.
Læs analysen fra SMVdanmark her: Byggevirksomhederne er fanget mellem stigende materialepriser og fastpriskontrakter