Vil bringe stoltheden om håndværksfagene tilbage

Tømrer, møbelpolstrer eller en af de andre klassiske håndværksfag, skal gøres mere attraktivt for unge. Det gør et nyt projekt – Modern Hands – som skal få til at vælge en håndværksuddannelse.

Projektet, der er har fået knapt 4 millioner i støtte fra Tietgenfonden, vil blandt andet skabe håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler, et Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede, samt træningslejre for de mest ambitiøse håndværkslærlinge

– Modern Hands skal være med til at bevare og udvikle de traditionelle håndværk. Projektet skal bringe stoltheden i håndværksfagene tilbage og gøre uddannelserne til en attraktiv karrierevej, fortæller Ingeborg Svennevig. Hun er direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, som står i spidsen for projektet.

Video om møbelpolstrer- og tømrerlærlinge
Men man behøver ikke at gå i skole eller tage til Holstebro for at følge med. De første videoer med unge, der har valgt en karrierevej som håndværker, kan ses af alle – og videoerne er et af de redskaber, der lægges særligt vægt på:

– Med YouTube-film, oplevelser, hands on træning og camps vil vi vise de unge, at faglært håndværk er cool, og at et svendebrev åbner for et hav af muligheder, hvad enten de drømmer om et udfordrende job i en sund dansk håndværkervirksomhed, et udlandseventyr eller en fremtid som selvstændig med egen virksomhed, forklarer projektleder Nikolaj Kirk.

Du kan se videoerne – blandt andet om unges valg af møbelpolstring og tømrerfaget her (På siden skal du klikke på “Se video-serien”)

Modern Hands vil blandt bestå af:

  • Film på YouTube skal inspirere unge til at få et svendebrev
  • Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede
  • Weekendkurser for såvel faglærte som ufaglærte
  • Gå til håndværk for unge og gamle på Hjerl Hede
  • Håndværk i folkeskolen i samarbejde med museets håndværkere
  • Håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler
  • Træningslejre og sommercamps for de mest ambitiøse håndværkslærlinge
  • Masterclass målrettet svende der vil op på mesterniveau