Ventetiden ved byggeansøgning stiger – og i horisonten lurer en tikkende bombe

Kommunerne bliver dårligere og dårligere til at behandle byggeansøgninger. Det viser den seneste opgørelse fra Kommunernes Landsforening, der netop er offentliggjort. Ventetiden er i de fleste kommuner langt over den landsdækkende målsætning og generelt er det blevet endnu værre det seneste år.

Det får nu Dansk Håndværk til at appellere til både regering og kommuner om at gøre noget ved problemet. For samtidigt med at ventetiden stiger oplever de lokale håndværkere tilbagegang i både økonomi og beskæftigelse. Og i horisonten lurer en tikkende bombe, der kan gøre situationen endnu værre.

– Den gennemsnitlige behandlingstid for byggeansøgninger er endnu engang steget – og det ser værst ud i de kommuner, der i forvejen gør det dårligst. At byggeriet i gennemsnit for alle typer ansøgninger nu skal vente 75 dage står i dyb kontrast til de 40 til 60 dage, der er den landsdækkende målsætning. Oven i det tal skal man endda indregne, at en række kommuner rent faktisk gør det fremragende, med ultra korte behandlingstider på en uge eller to – så et stigende gennemsnit understreger hvor sløjt det står til i de øvrige. Når embedsmændene i de kommende måneder tilmed skal behandle den nye klimadokumentation for hvert enkelt byggesag, så frygter vi, at der nærmest kan ske en fordobling af ventetiden, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Forbedring på en trist baggrund
Kommunerne kan måske indhente en smule af problemet i de kommende måneder, men det bliver på en trist baggrund, lyder det fra Dansk Håndværk:

– Lige nu ser vi generelt, at virksomhederne får mindre at lave. Det er både hvad vi hører fra vores medlemmer og kan se i tal fra Danmark Statistik, hvor en overvægt af virksomhederne i byggeriet allerede i slutningen af sidste år forventede faldende omsætning og beskæftigelse, når de så blot tre måneder frem. Så antallet af byggesager vil sandsynligvis falde og dermed får kommunerne en lidt trist håndsrækning, vurderer Morten Frihagen.

Tikkende bombe under ventetiden
Men i horisonten lurer en tikkende bombe, der kan få ventetiden til at eksplodere. Kommunerne  skal nemlig fremover også gennemgå og godkende klimaregnskab for hvert enkelt byggeri, når det står færdigt. Det arbejde er knapt begyndt endnu, fordi reglerne kun gælder for byggerier, der er ansøgt om efter årsskiftet. Men i de kommende måneder vil flere og flere af de bygninger blive gjort færdige.

– For hver byggeansøgning kommer der en klimadokumentation, der skal behandles af kommunen, når byggeriet afsluttes. I princippet vil antallet af sagsbehandlingerne dermed blive fordoblet. Så medmindre kommunerne får puklen af byggesager bragt ned, frygter vi at den negative udvikling vil blive forværret det kommende år. Beskæftigelsen i byggeriet er begyndt at falde, men det kan kommunerne modvirke ved at få afviklet puklen, så flere byggerier kan komme i gang, lyder opfordringen fra Dansk Håndværk.

——————————

Yderligere oplysninger:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk,
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk

Se de nyeste tal fra KL her: KL servicemålstatistik 2022 (pdf-dokument)