Statens sjusk med arbejdsklausuler skal stoppes nu

Staten sjusker med brugen af arbejdsklausuler, som har til formål at sikre, at leverandører indenfor byggeriet kun anvender arbejdskraft, der overholder de danske løn- og arbejdsvilkår. Dermed er der frit spil for social dumping ved næsten hver tredje offentlige byggeopgave.

Det har nu fået Rigsrevisionen og Statsrevisorerne til at gribe ind. Og den melding mødes med stor tilfredshed hos arbejdsgiverne for de mindre byggevirksomheder:

– I Dansk Håndværk oplever vi stadigt, at mange opgaver i byggebranchen vindes på et unfair grundlag. Og da man indførte krav om arbejdsklausuler var det netop for at bekæmpe unfair konkurrence og social dumping. Derfor er det dybt forkasteligt, at det nu viser sig, at staten i omkring en tredjedel af sine opgaver ser stort på om den arbejdskraft der bruges overholder de danske aftaler, mener direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Der skal strammes voldsomt op
I 26 pct. af departementerne og 39 pct. af statens styrelserne har man ikke skrevet en arbejdsklausul mod social dumping ind i de kontrakter, der er indgået på bygge- og anlægsområdet eller det grønne område. Og i en ny rapport kalder Rigsrevisionen og Statsrevisorerne det for “meget utilfredsstillende”.

– Det er meget vigtigt, at vi bekæmper unfair konkurrence. Både af hensyn til de lovlydige virksomheder og for de ansatte på byggeområdet. En så kraftig påtale fra Rigsrevisionen er ikke hverdagskost, så jeg går ud fra, at der nu bliver strammet voldsomt op på statens sjusk, lyder det fra Dansk Håndværks direktør.

Arbejdsklausulerne skal sikre, at en virksomhed, der arbejder for det offentlige, kun bruger arbejdskraft, der følger aftalerne på det danske arbejdsmarked. Dermed sikres det, at firmaer med underbetalt udenlandsk arbejdskraft ikke kan underbyde lovlydige danske virksomheder, når en opgave kommer i udbud.

—————————————-
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk