Nytårschampagnen bliver signal om en bølge af generationsskifter

Fra første januar nedsættes afgiften ved generationsskifte i familieejede virksomheder med hele 6 procent.

Efter en lovændring i juni i år, falder afgiften nemlig fra 13 til blot 7 procent. Og selv om den sænkes yderligere en enkelt procent i både 2019 og 2020, får politisk usikkerhed håndværksmestre, der regner med at skulle overdrage virksomheden til næste generation, til at overveje om tiden er inde nu.

– Det store spring fra 13 til 7 procent træder i kraft til nytår. Men der er politisk usikkerhed om de nye satser vil fortsætte. Så hvis man er klar til en overdragelse indenfor familien, så kan det være et godt tidspunkt efter nytårsklokkerne har lydt, forklarer direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Og arbejdsgiverforeningen regner også med at en række håndværksmestre er klar til at gribe muligheden:

– Da Folketinget vedtog reglerne i juni, stod det jo samtidigt klart, at hvis man ventede til årsskiftet fik man yderligere seks procent oven i lettelsen. Det har naturligvis fået nogle til at udskyde deres generationsskifte. Til gengæld såede politikerne samtidigt unødig usikkerhed om fremtiden, fordi oppositionen antydede, at de ville rulle reglerne tilbage, hvis de får regeringsmagten. Den usikkerhed kan få mange til at slå til nu, frem for at vente på yderligere en eller to procent, vurderer arbejdsgiverdirektøren.

Men han opfordrer oppositionen til klart at signalere, at de nye regler får lov til at bestå:

– Det her får betydning for rigtig mange små virksomheder. Familieejede firmaer er stadig rygraden i dansk erhvervsliv. De har gennem krisen vist, at de klarer sig bedre end gennemsnittet, og de har været stærkest til at bidrage med nye jobs. Så gevinsten kommer ikke kun virksomhedsejerne til gode – de er til gavn for hele samfundet. Så send et signal om at reglerne ikke bliver ændret – det er der brug for, lyder opfordringen fra Morten Frihagen.

——————————————

Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk

Foto som øverst til fri brug med denne – champagne (Free photo, ingen ophavsret krævet)