Regeringen offentliggjorde fredag en ny plan, der skal begrænse social dumping og unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder.
Det skal ske gennem større kontrol, begrænset adgang til danske velfærdsydelser, stop for lejre af udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge.
Men nu frygter arbejdsgivere, at initiativerne blot vil betyde nye afgifter for danske virksomheder, som i stedet for at blive beskyttet, kommer til at betale for indsatsen.
Nye byrder på danske firmaer
– Statsministeren peger i oplægget først og fremmest på problemer indenfor byggeriet og transportsektoren. Problemer, som vi er fuldstændigt enige om. Men sidst politikerne lovede at hjælpe til fair konkurrence, blev resultatet en ny afgift på netop de danske virksomheder. Så i stedet for at hjælpe, fordoblede man problemet med en yderligere byrde for netop dem, forklarer Morten Frihagen, der er direktør i Håndværkernes arbejdsgiverorganisation, Dansk Håndværk.
Han henviser til den såkaldte AFU-fond, som alle danske virksomheder skal betale til. Pengene skal bruges til den løn, som udenlandske virksomheder snyder deres ansatte for. Dermed er fonden reelt en håndsrækning til netop de firmaer, der omgår de danske regler.
– I regeringens udspil hedder det, at sårbare udenlandske arbejdstagere skal sikres bedre beskyttelse mod udnyttelse. Men der står ikke noget om, hvordan og hvem der skal betale for det. Sidst man lovede det, lagde man en afgift på de danske virksomheder, som taber på udenlandske konkurrenters snyderi. Det frygter vi vil ske igen, forklarer Morten Frihagen.
Privat bag groft snyderi
Organisationen roser til gengæld andre punkter i regeringens plan – men med et vist forbehold:
– Indenfor byggeriet lover regeringen, at der skal sættes en stopper for at udlændinge arbejder som falske selvstændige og for udstationering via postkasseselskaber. Noget vi har efterspurgt i årevis, lyder det fra arbejdsgiverdirektøren.
Men også her har politikerne tidligere gjort en halvhjertet indsats.
– Siden 2015 har en lov betydet, at private, der hyrer en håndværker, som ikke står i registeret for udenlandske virksomheder, kan få bøder på op til 10.000 kroner. Men private dømmes så godt som aldrig. Villaejer kan derfor roligt hyre en billig, udenlandsk håndværker, der hverken betaler moms eller skat, og blot sige: “Det vidste jeg da ikke…”, hvis snyderiet bliver opdaget. Det kan man starte med at lave om på, lyder opfordringen fra Morten Frihagen.
————————————————
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk
Foto til fri brug med denne pressemeddelelse – download her