Nu starter de første unge arbejdet på Lærlingenes Hus

Coronaen satte arbejdet på pause, men fra næste uge går det løs for det første hold lærlinge, der med klassisk håndværk skal prøve kræfter med et renovere det gamle hus på Bornholm.

Når huset står færdigt vil det være top moderne og bæredygtigt, men i sit ydre udstråle tradition med et udseende, der passer til dets alder. Og til den tid, vil en lang række lærlingehold fra hele landet have deltaget i projektet.

Lærlinge bliver filmstjerner

Når de unge går i gang med arbejdet i den kommende uge, vil de samtidigt blive en del af det undervisningsmateriale, der senere skal bruges, når blandt andre skoler på lejerskole besøger Lærlingenes Hus.

Virksomheden Byggefilm.dk dokumenterer under hele forløbet arbejdet på video og taler med de unge om opgaverne og hvorfor de har valgt at blive håndværkere.

– Udvendigt ser huset ud som det plejer, men indvendigt er det stort set tomt. Så de første to hold skal fra næste uge i gang med at lave indvendige vægge og noget af det bærende bindingsværk i huset, som er fra starten af 1800 tallet, fortæller udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking, der er koordinator på projektet.

Udfordres af både fortid og fremtid
Det er meningen at hele facaden skal bevares og ovenikøbet på nogle punkter føres tilbage til det originale, hvorefter huset til slut skal have det oprindelige stråtag tilbage.

– Vi var kort i gang med det udvendige i november sidste år, før Coronaen igen satte en stopper for lærlingenes muligheder. Så vi starter reelt nu – på det indvendige. De unge skal både prøve kræfter med noget gammelt håndværk, men de skal også lære hvordan moderne materialer kan bruges til at energirenovere en gammel bygning på en bæredygtig måde. Samtidigt skal de arbejde med “kort og godt-metoden” der, inspireret af LEAN, lærer de unge at reflektere over en opgave både før de går i gang og efter at de er færdige, forklarer Mads Okking.

Byggeleverandører bakker op
Det er en balancegang at bevare huset grundlæggende udtryk og samtidigt gøre det moderne og bæredygtigt. Det kræver omhu i materialevalget.

Men her har nogle af byggeriets faste leverandører vist stor velvilje og er sprunget til som sponsorer.

– Der har været mange gode virksomheder, der nu bakker op om projektet. De først hold vil have rigeligt med materialer, fordi både danske Fermacell, der er en del af James Hardie, og Hunton gennem Wennerth Wood Trading og Bygma Rønne har leveret plader til de indvendige vægge. Samtidigt har XL Byg i Alling, der er vores lokale tømmerhandel været meget velvillig med alt det andet, vi skal bruge – lægter, træ, skruer og alt sådan noget, så vi har fået rigtigt meget hjælp af virksomheder, der støtter projektet, fortæller udviklingskonsulenten.

De hold af lærlinge, der fremover uge efter uge sendes til Bornholm, kommer fra alle dele af landet. Håndværksmestre over alt i Danmark har nemlig kvit og frit fået tilbud om at sende de lærling, der er med på udfordringen, en uge afsted på denne helt særlige oplevelse.

———————————————-

FAKTABOKS:

  • Lærlingenes Hus er et projekt under Dansk Håndværk, der skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse.
  • Projektet støttes af Realdania, Grundejernes Investeringsfond GI, Boligfonden Kuben, Varelotteriet og en række af byggeriets leverandører (Se her).
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det ’nye’ hus skal være en både arkitektonisk og energivenlig oplevelse.
  • Lærlingene arbejder undervejs sammen med andre under uddannelse, blandt andet arkitekt- og konservatorstuderende fra KADK, som har udarbejdet forslagene til, hvordan huset skal se ud, når det står færdigt.

—————————————-

Lyt til hele interviewet med Mads Okking her:


Foto til fri brug med omtale af Lærlingenes Hus:

Yderligere oplysninger:
Tidligere om projektet her. Projektet egen netside her
Mads Okking, Udviklingskonsulent Dansk Håndværk, Tlf / SMS 31 10 22 09 E-mail mo@dhv.dk
———————————–