Netværk gør det lettere at få nye medarbejdere

I 2017 mente en snedkermester i Sorø, at hans lærlinge burde vide mere om, hvad de unge indenfor andre fag laver. På den måde kunne de bedre samarbejde, når de mødes på en byggeplads. Derfor skabte han et netværk af lærlinge fra lokale virksomheder, hvor de unge nogle gange om året mødes på en af de lokale virksomheder og udveksler viden og får inspiration fra hinanden.

Nu er der gået fem år og erfaringerne har stort set kun være gode, fortæller Lars Mouritzen, der er manden bag ideen:

Om Kopp Sorø A/S:

Lars Mouritzen leder virksomheden Kopp Sorø A/S, der i mere end 30 år har været førende entreprenør for håndværk på Sjælland med afdelinger i Sorø, Slagelse og Kalundborg.

Virksomheden har kompetencer indenfor tømrer-, snedker-, maler-, murer- og brolæggerfagene og løser mange fagligt krævende og komplicerede byggeopgaver. 

“Vi er naturligvis medlem af Dansk Håndværk”, skriver virksomheden på sin netside.

– Det fungere og vi har fået god opbakning. Også fra kommunen, som hjælper med arrangementerne. Lærlingene har været på virksomhedsbesøg, de har haft teambuilding, der været møde med pølsevogn og om en måneds tid har vi lejet Sorø biograf – alt sammen oplevelser, der får dem til at snakke sammen.

Har skabt nye læreplader
Både virksomhed og ansatte har glæde af samarbejdet. Men som en ekstra fordel, er netværket også med til at fortælle andre unge at det faktisk er ret godt at være håndværker – både økonomisk og socialt:

– Vi får fortalt historien om at det er godt at være hos os. Vi har slet ikke mangel på ansøgere, når vi har en læreplads, sådan som vi havde for fem år siden. Og jeg er sikker på at lærlingenetværket er med til at fortælle, at vi er en attraktiv virksomhed at søge plads hos. Det mener de også i de andre virksomheder – der er både lokale smedemestre og elektrikere med og for eksempel Hørkram, der er en meget stor virksomhed i Sorø, fortæller Lars Mouritzen, som også ved, at netværket har fået virksomheder, der ikke tidligere havde lærlinge til at gå i gang med at uddanne unge.

God ide, der kan brede sig
Som medlem af Dansk Håndværks bestyrelse har Lars Mouritzen været med til at opfordre andre arbejdsgivere rundt om i landet til at bruge ideen.

– Vi har haft fuld opbakning lige fra starten – også fra de andre lokale virksomheder, der er med. Vi holder tre møder om året og Sorø kommune hjælper med det praktiske. Så det er gået af sig selv. Det fortæller jeg også, når jeg bliver ringet op af medlemmer af Dansk Håndværk, der vil høre mere om, hvordan det fungerer.

Blot en enkelt lærling er nok
Men det er ikke kun lærlingene, der har glæde af netværket. Og selv om Lars Moritzens virksomhed, Kopp Sorø A/S, er en stor virksomhed med mange ansatte, er han ikke i tvivl om at alle kan få noget ud af at gå sammen:

– Som virksomheder har vi også lært af hinanden. Jeg har for eksempel den tradition, at jeg mødes med vores lærlinge til morgenmad en gang om året, hvor de kan spørge om alt muligt. Den ide er nogle af de andre virksomheder også er begyndt med, ligesom jeg har fået ideer, som de andre bruger. På samme måde får en virksomhed der bare har en enkelt lærling mindst lige så megen inspiration. Virksomheden finder ud af hvad de andre gør og lærlingene snakker jo også om alle de nye regler der kommer hele tiden. På den måde får en helt lille virksomheder måske endnu mere ud af det, slutter Lars Mouritzen.

Lyt til hele interviewet med Lars Mouritsen her – og under det kan du se en ide liste til, hvordan du selv kan skabe dit lokale netværk for lærlinge:

 

Sådan skaber du et lærlingenetværk

  • Fire til seks lokale virksomheder fra forskellige brancher går sammen.
  • Mestrene bliver enige om antallet af årlige møder, deres varighed og formål.
  • Deres lærlinge mødes tre til fire gange om året på skift i en af virksomhederne, som så er vært ved det pågældende arrangement.
  • Mester og lærling i værtsvirksomheden udarbejder før mødet en “dagsorden” for, hvordan mødet skal forløbe, hvilke ting der skal vises frem og et tema for en debat eller et fagligt oplæg.
  • Det er den pågældende lærling, der er vært under mødet og viser de øvrige rundt, viser eksempler på sit håndværk og fortæller om sine opgaver.
  • Virksomheden er normalt vært ved eksempelvis den medhørende frokost m.m. og betaler også eventuelle andre udgifter forbundet med arrangementet.

Fortæl os en god historie – så fortæller vi den videre

Artiklen er en del af serien “Fortæl os en god historie….” Din virksomhed kan også være med. Har du en sjov, spændende, lærering og positiv historie, så klik her er læs mere

Andre artikler i serien: