– Man skal altså passe på, for det kan blive rigtigt dyrt

Sådan siger Lykke Lilly Johansen, advokat i Dansk Håndværk, der flere gange om ugen bliver spurgt om reglerne i forbindelse med opsigelser af medarbejdere.

For selv om de fleste håndværksmestre for øjeblikket kæmper med at finde ny arbejdskraft, så er det ind imellem nødvendigt at afskedige en ansat. Og det kan i nogle situationer være vanskeligere end man tror.

– En af de ting man skal være særligt opmærksom på er reglerne om afskedigelse i forbindelse med orlov. Hvis en medarbejder lige har anmodet om fædreorlov, oplyst om sin partners graviditet eller det er i tiden op til eller under orloven, så er den ansatte nemlig særligt beskyttet af ligebehandlingsloven, forklarer Lykke Lilly Johansen.

Vær ekstra omhyggelig
Og hun understreger, at det kan blive rigtigt dyrt, hvis man kommer til at overtræde reglerne:

– Når medlemmer ringer for at få råd i forbindelse med en opsigelse, spørger jeg altid om vedkommende lige har haft eller har varslet for eksempel fædreorlov. For selv om opsigelsen skyldes noget helt andet, har lederen måske ikke skænket det en tanke, at man i det tilfælde skal være ekstra omhyggelig. En medarbejder må nemlig ikke afskediges på grund af, at vedkommende ønsker fædreorlov. Derfor kræver det solid dokumentation, så arbejdsgiver kan vise, at opsigelsen ikke skyldes det, forklarer advokaten.

Tolv måneders løn
Arbejdsgiverforeningen har flere gange over de seneste år oplevet, at virksomheder ikke har brugt deres mulighed for rådgivning, og så uforvarende er snublet i reglerne. Og i de tilfælde kan arbejdsgiveren komme til at betale den tidligere medarbejder op til 12 måneders løn som erstatning. Den præcise størrelse af godtgørelsen afhænger dog af ancienniteten og sagens faktiske omstændigheder.

Hun råder derfor lederne til at altid at kontakte Dansk Håndværk, hvis de af andre årsager er nødsaget til at opsige en medarbejder op til eller i forbindelse med orlov eller graviditet – også selvom det er partnerens graviditet.

– Rådgivning om spillereglerne mellem ledelse og ansatte er trods en af de vigtigste årsager til, at virksomheden er medlem af en arbejdsgiverforening, understreger hun.

Har du som medlemsvirksomhed spørgsmål, så husk at vi aldrig er længere væk end et telefonopkald