Lovforslag truer fremtiden som ejerleder

Fra årsskiftet vil regering tredoble afgiften, når en virksomhed skal generationsskiftes. En forhøjelse, der vil true fremtidens ejerledede virksomheder, lyder det fra Dansk Håndværk.

– Familievirksomhederne risikerer at deres livsværk går til grunde, når pensionsalderen nærmer sig. Fra årsskiftet skal de nemlig ikke som planlagt betale 5 procent i afgift, når næste generation skal overtage virksomheden. Et lovforslag fra skatteministeren betyder, at de efter årsskiftet skal betale hele 15 procent, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Uoverskuelig regning på vej
Den ekstra skat på 10 procent af firmaets værdi vil ifølge Dansk Håndværk gøre det svært at bevare de virksomheder, der udgør kernen i dansk erhvervsliv

– Dansk erhvervsliv er bygget af familieejede firmaer. Nogle få meget store, men først og fremmest titusinder af små virksomheder, der ofte er ledet af ejeren. Det er typisk for eksempelvis håndværksvirksomheder. Skatteministerens melding er et signal om, at politikerne ikke tager de små virksomheders problemer alvorligt, mener Morten Frihagen.

Det er sjældent nogen guldgrube at være selvstændig med egen virksomhed. Alligevel slås titusinder hver dag for at holde liv i deres drøm og medarbejderenes jobs. Også selvom det ville være meget lettere at kvitte det hele og få et job som lønmodtager.

Frihold de små
Arbejdsgiverforeningen håber derfor, at regeringen vil besinde sig og friholde de små virksomheder, når afgifterne forhøjes – eksempelvis med et bundfradrag. Ellers vil endnu flere små firmaer bukke under, når ejeren går på pension. Og det vil også gå ud over de ansatte og deres job, lyder advarslen:

– Vi håber, at politikerne får øjnene op for, at det er de mindre virksomheder, der trækker læsset og udviklingen i det danske erhvervsliv. De betaler deres skat, holder beskæftigelsen i lokalområderne oppe og sikrer stabile muligheder for de unge, der skal i lære. Men spænder man ben for, at de kan føres videre, når ejeren går på pension, mister man noget, som det tager mange år at genopbygge, siger arbejdsgiverdirektøren.

————————————————————-

Skatteministerens lovforslag findes her: https://www.skm.dk/love/lovforslag/2019-20/forslag-til-lov-om-aendring-af-boafgiftsloven-og-skatte-forvaltningsloven

Yderligere oplysninger:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk Tlf.: 29 37 84 88
Foto til evt. illustration kan findes på www.dhv.dk under nyheder – presse