Lærlingenes Hus: Polstrersektionen binder sløjfen på projektet

Da Dansk Håndværk fik nøglerne til Lærlingenes hus for et par år siden, trængte det i den grad til en kærlig hånd. Det har det fået, og istandsættelsen er ved at være ved vejs ende. Polstrersektionen i Dansk Håndværk står for indretningen, hvor Krølle Bølle og gamle, danske møbler går op i en højere enhed.

Da Dansk Håndværk overtog Lærlingenes Hus, det gamle bindingsværkshus fra 1887 på Bornholm, var der ikke meget charme over stedet. Det stod i den grad og manglede en kærlig hånd. Eller et par stykker af dem.

Efter mange timers istandsættelse er huset igen kommet til sin ret, og det er snart klar til at blive taget i brug. Men inden da skal det indrettes, og som med alt andet ved Lærlingenes Hus er både medlemsvirksomheder og lærlinge dybt involveret i arbejdet. Det er derfor Polstrersektionen, der har stået for totalindretningen af huset.

”Vi taler både møbler, farver, tapet, malerier, nips og alt, hvad der skal til for, at huset fungerer,” fortæller Kirsten Abitz, der er næstformand i Polstrersektionen og har stået i front for indretningen huset.

Om Lærlingenes Hus

Visionen med Lærlingenes hus er bl.a. at inspirere og motivere nye generationer til at tage en håndværksmæssig uddannelse. Det skal vise de enkelte fags kundskaber og kvaliteter. Samtidig skal det også være et tydeligt eksempel på, hvordan fortidens stolte byggetraditioner kan indgå i et samspil med fremtidens krav til bæredygtighed, nulenergi og cirkularitet. Huset viser, at det kan betale sig at restaurere frem for at rive ned og bygget nyt.

Huset blev døbt ”Lærlingenes Hus”, idet huset hovedsageligt er blevet istandsat af unge under uddannelse som et skoleprojekt, hvor flere forskellige faggrupper har deltaget. Under skarp vejledning af mestre.

Læs mere om Lærlingenes Hus

Det er ikke et IKEA-projekt

Lærlingenes Hus består af 5 værelser og har plads til 10 personer, og skal fungere som sommerhus og samlingssted for faglige arrangementer. Der er blevet tænkt over indretningen, og man valgte derfor tidligt i processen at alliere sig med en indretningsarkitekt. Dette for at sikre den røde tråd i indretningen.

”Med Lærlingenes Hus har man vist det ypperligste gennem hele processen med istandsættelsen. Det samme skal gøre sig gældende med arbejdet med møblerne og med indretningen. Vi kunne sagtens have indrettet med IKEA, og det ville da helt sikkert have været nemmere. Men det ville vi ikke. Vi ville med indretningen også vise vores stolte traditioner frem,” fortæller Kirsten Abitz.

Det overordnede tema for indretningen er derfor genbrug og restaurering af primært danske møbler og dansk design. Dette for at vise det gode danske håndværk.

Nyt og gammelt i fin forening

Huset er renoveret med stor respekt for den tid, huset er bygget i, men også med fokus på at tænke det ind i nutid og fremtid. Det samme gælder for indretningen.

”Vi valgte bevidst, at det ikke skal være et museum. Det er ikke et klunkehjem, vi har indrettet, men heller ikke et nyt og moderne badehotel,” fortæller Kirsten Abitz.

Derfor er huset indrettet med både ting fra nyere og gammel tid. Det er en fin blanding, der giver en hjemlig hygge. Samtidig er der lagt vægt på, at man skal få lyst til at bevæge sig rundt i huset, når man træder ind i det.

”Alle værelserne er forskellige. Vi har valgt forskellige farver og forskellige møbler. Vi håber, man bliver inspireret til at gå på opdagelse i huset, straks man træder ind i den lange fordelingsgang,” understreger Kirsten Abitz.

Bornholm er med hele vejen igennem

Huset skal være et sted, man har lyst til at være og et sted, hvor man føler sig hjemme. Samtidig skal det være tydeligt, at vi er på Bornholm. Det har også været en tanke fra start.

”Alt nips er fra Bornholm eller med Bornholm som tema. Malerier, plakater, keramik og lamper, der er fundet på diverse loppemarkeder” fortæller Kirsten Abitz.

Intentionen er, at huset også skal vække minder. Mange af os har været på ferie på Bornholm, og det vil vi blive mindet om, når vi træder ind i Lærlingenes Hus.

”Det skal være et oplevelseshus, der vækker dine gode ferieminder. Det giver en særlig, hyggelig stemning,” fortæller Kirsten Abitz om indretningen, der også byder på et Bornholmer-ur og et par Krøllebølle-figurer.

Lærlingene er sat i sving

Igen i tråd med resten af processen med Lærlingenes Hus er lærlinge også involveret. I forbindelse med indretningen er det derfor lærlinge, der polstrer en del af de møbler, huset indrettes med. Det er alle lærlinge, der ansat hos medlemmer af polstrersektionen. Møblerne laves i virksomhederne under vejledning af mester.

”Lærlingene har virkelig taget opgaven seriøst og følt sig meget beærede over, at de har måttet være med til at sætte deres præg på huset,” fortæller Kirsten Abitz.

Derudover har en gruppe møbelsnedkerelever fra Skive College lavet 15 skamler, der både kan bruges til at sidde på og som sengeborde. Polstringen af dem har skolens Boligmonteringslinje stået for.

”Vi har gjort os meget umage, og huset er blevet rigtig fint. Der har været mange involveret i projektet og der er lagt masser af tid og energi i at nå i mål. Huset skal appellere til, at folk passer på det,” fortæller Kirsten Abitz.

Derfor vil man også finde en kurv med hjemmesko og en gæstebog, når man træder ind i huset. Og som en hyldest til de lærlinge, der har hjulpet med både renovering og indretning, vil der være portrætter af alle lærlinge i små rammer på væggene.

Med plantegningen under armen

Indretningsarkitekten har bl.a. udarbejdet en plantegning over indretningen af huset. Og med den under armen tager Kirsten Abitz og andre repræsentanter fra Polstrersektionen snart til Bornholm for at placere tingene, hvor de skal være.

”Vi ender med at tage derover og være med til at indrette det hele. Det er en ægte totalentreprise, vi har påtaget os her. Det har været både tidskrævende og virkelig sjovt,” fortæller Kirsten Abitz.

Polstrersektionens indsats har været med til at sikre, at Lærlingenes Hus bliver indrettet på en måde, der lige som med renoveringen af huset viser masser af flid, faglig stolthed og engagement. De binder så at sige sløjfen på projektet.

Bidragsydere, der skal have en stor tak for hjælpen

Polstrersektionen har generelt oplevet en stor interesse for projektet, og der har være stor opbakning og støtte fra sponsorerne, der har vist stor velvillighed og vilje til at bidrage.

Skive College
Kjellerup væveri A/S
Morris & Co Sanderson ved Iversen-as.dk
Kvadrat.dk
Dewdrop Tiles
Zebra Møbler