Lærlinge sætter ny standard for klimavenligt byggeri

Et nyt forskningsprojekt viser, at det er meget mere klimavenligt at restaurere gamle bygninger end at rive dem ned og bygge nyt.

Beregningerne, der er gennemført af Det Kongelige Akademi og DTU, tager udgangspunkt i Lærlingenes Hus på Bornholm, hvor lærlinge fra alle egne af landet i fælleskab restaurerer og genopbygger et nedslidt bindingsværkshus.

Formålet er, at de unge lærer de klassiske håndværkstraditioner og kan bruge dem i en nutidig sammenhæng, forklarer Dansk Håndværk, der som arbejdsgiverforening for landets håndværksvirksomheder står bag projektet:

Inspiration for andre byggeopgaver
– Vi er faktisk ret stolte af, at Lærlingenes Hus nu er med til at sætte dagsordenen for en mere bæredygtigt måde at omforme vores bygningsmasse på. Huset på Bornholm er naturligvis et helt særligt eksempel, men den viden, som Det Kongelige Akademi og DTU har skabt med deres omfattende beregninger af klimaeffekter, kan give inspiration langt ind i andre byggeopgaver, fortæller Dansk Håndværks koordinator på projektet, Mads Okking.

Forskerne har set på forskellige metoder for istandsættelse og sammenligner dem med klimaaftrykket fra helt nye bygninger.

– Resultatet viser, at den mest klimavenlige måde at håndtere ældre byggeri på ikke er at rive det ned, men at restaurere det og endda bruge de samme materialer, som blev brugt da huset blev bygget. Det gør vores mål om at lære de unge håndværkere klassiske kompetencer, så de kan bruge dem i en moderne sammenhæng, er yderst relevant, understreger Mads Okking.

Projekt Lærlingenes Hus ledes af Dansk Håndværk og er støttet af en række organisationer, fonde og virksomheder. Blandt andre Realdania, Grundejernes Investeringsfond, Boligfonden Kuben. Men også en række leverandører af byggematerialer, som har sikret, at de unge har et væld af bæredygtige byggematerialer til rådighed.


Yderligere oplysninger:
Konsulent i Dansk Håndværk Mads Okking
Telefon / SMS:  31 10 22 09 E-mail: mo@dhv.dk

Fakta om forskningsresultaterne: https://kglakademi.dk/nyheder/restaurering-af-aeldre-bygninger-er-mere-klimavenligt-end-nybyggeri

Fotos om projekt Lærlingenes Hus – må frit anvendes.

– klik foto eller klik her

 Klik på foto for download

Find alle øvrige oplysninger på projektets netside: www.laerlingeneshus.dk

 

.