Husk at sikre mod kulde og blæst

Selv om foråret er lige om hjørnet, kan det stadigt blive koldt på byggepladsen.

Når temperaturen falder er der større risiko for arbejdsulykker. Derfor siger arbejdsmiljøloven, at der skal træffes foranstaltninger, der sikrer de ansatte mod kulde og blæst på byggepladserne.

Arbejdstilsynet gør opmærksom på at det gælder især ved manuel håndtering af tunge byggematerialer, hvor der er øget risiko for overbelastningsskader, fordi muskler bliver usmidige i kulden. Bl.a. derfor siger reglerne, at der ved nybyggeri og renoveringer af bygninger skal være taget stilling til, hvordan håndværkerne bedst sikres mod kulde og blæst.

10 grader er passende

Arbejdstilsynet har lagt til grund, at et passende temperaturniveau ved det meste byggearbejde inde i bygninger
vil være omkring 10 grader. Det blev samtidigt gjort klart, at eventuel opvarmning kan laves i sektioner, så det indvendige håndværksarbejde udføres sektionsvis i bygningerne eller efter, at bygningens varmeanlæg er sat i drift.

Hvis arbejdet ikke på anden måde kan planlægges, tilrettelægges og udføres under en tilpasset temperatur – eksempelvis ved uopvarmede haller o.l. kan påvirkningen fra kulden imødegås ved at bruge varmt vintertøj. 

Regler om inddækning og temperatur

Du kan se reglerne om vinterinddækninger i At-vejledning D.2.11.

Reglerne om temperaturforhold findes på side 8-9 i en branchevejledning om vinterforanstaltninger fra Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i bygge og anlæg.

Reglerne fremgår af  § 29 og § 30 i bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejde

Nulstille kodeord
Venligst indtast din e-mail-adresse. Du får et nyt kodeord via e-mail.