Giv de unge et feriejob, men pas på reglerne

Skolernes sommerferie er lige gået i gang, og det er en rigtigt god ide, hvis de lokale håndværksmestre er flinke, når naboens søn eller datter er på udkig efter et feriejob. Men som arbejdsgiver skal man huske, at der er særlige regler for, hvad de unge må lave, lyder opfordringen fra håndværkernes arbejdsgiverforening.

– Det er fint, at give de unge en chance for at opleve virkeligheden på en arbejdsplads og samtidig hjælpe dem med at tjene lidt ekstra i ferien. Det er en stor oplevelse for første gang at være med på en rigtig arbejdsplads og føle, at man selv gør en forskel. Men det er rigtig ærgerligt, hvis det giver problemer, fordi den lokale håndværksmester har glemt, at de unge ikke må udføre alle de opgaver, som en almindelig medarbejder tager sig af, forklarer direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Pas på de ivrige unge
Grundlæggende er det arbejdsgiverens ansvar at instruere de unge og sikre, at de kun sættes til opgaver, som de må udføre og kan magte. Der er også særlige regler for, hvor længe de unge må arbejde, hvad de må gøre og om de må arbejde alene:

– Reglerne gælder også når der blot er tale om et kortvarigt sommerferiejob. Og faktisk bør arbejdsgiveren være ekstra opmærksom netop i den situation. Det drejer sig jo ofte om at gøre de unge en tjeneste og så finde noget, som de kan gå til hånde med. Men man skal huske, at de slet ikke har samme erfaring, som en ældre medarbejder og derfor i deres iver kan komme til at overtræde basale sikkerhedsregler – for eksempel ved løft eller hvis de begynder at betjene maskinerne på arbejdspladsen, som de for langt hovedparten slet ikke må anvende, forklarer Morten Frihagen.

Kan give mod på mere
Men et sommerferiejob hos den lokale tømrer, murer eller smed kan være en rigtig god ide, mener Dansk Håndværk:

– Helt grundlæggende drejer det sig om, at de unge får en god oplevelse og et par uger, som måske giver dem mod på at tage en erhvervsuddannelse. Så hvis man vil give naboens søn eller datter en chance i sommerferien, skal man blot være klar til at bruge den nødvendige tid på, at det gøres rigtigt, understreger Morten Frihagen.


5 gode råd om de særlige regler

Overordnede regler gælder alle
Unge er generelt omfattet af de samme arbejdsmiljøregler, som alle andre. Men derudover gælder en række særlige regler for unge under 18 år, blandt andet at:

Helt unge må ikke arbejde
Unge under 13 år må som udgangspunkt slet ikke arbejde for en arbejdsgiver.

Arbejdet skal være uden fare
Unge, der er fyldt 15 år og ikke længere går i skole, må udføre alle former for arbejde, som ikke er farligt, men der gælder også en række særlige regler. 13-14-årige og ældre unge, der stadig er undervisningspligtige, må udføre lettere arbejdsopgaver som fx udbringning af reklamer.

Arbejde på normale tider
Unge under 18 år må ikke arbejde alene mellem klokken 18 og 6 på hverdage og mellem klokken 14 og 6 på lørdage, søndage og helligdage.

Forholdene kan blive kontrolleret
Arbejdstilsynet besøger i sommerperioden ofte virksomheder inden for nogle af de brancher, hvor man ved, at der kan være problemer med unges arbejdsmiljø. Men tilsynet ser naturligvis også på forholdene ved de almindelige tilsyn i løbet af året.


Er du i tvivl om reglerne: Så læs mere på arbejdstilsynets hjemmeside her.

  • Undervisningspligtige unges arbejde
    Vejledning om, hvad unge under 18 år, der stadig er omfattet af undervisningspligten, må arbejde med, hvor længe de må arbejde, og hvad kravene er til arbejdsgivere, der beskæftiger undervisningspligtige unge.
  • Ikke undervisningspligtige unges arbejde
    Vejledning om de regler, der gælder for 15-17-årige, som ikke længere er omfattet af undervisningspligten, samt om enkelte særregler, der gælder for unge uanset, om de er omfattet af undervisningspligten eller ej.