Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Først og fremmest drejer det sig om at planlægge og have tid, forklarer Dansk Håndværk i det tredje og sidste af inspirationsarkene om generationsskifte.

Taber jeg pusten eller gir’ jeg den en skalle ? Det er et af de spørgsmål ejerledere bør stille sig selv fem år før et generationsskifte eller salg af virksomheden skal gøres til virkelighed.

Og selv om fem år virker af meget, er netop tid og rådgivning de vigtigste faktorer, hvis man vil undgå de største faldgruber, når firmaet skal gives videre til næste generation.

– Når livsværket skal sælges, kan der være beslutninger, der kræver ekstra lang forberedelse. Samtidigt er det vigtigt, at man stadigt har kræfter til at geare op og give den en skalle, hvis værdien af virksomheden skal fastholdes eller forøges. Men mange venter for længe. Derfor handler det tredje og sidste inspirationsark i Dansk Håndværks serie om generationsskifte om de mest almindelige fejl, som ejerledere laver, når de vil give slip på livsværket, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Tiden skal bruges på rådgivning og på at gennemføre de beslutninger, der er nødvendige for at finde en køber, som er i stand til at overtage virksomheden. Men også på at planlægge, så fejl undgås.

– Men først og fremmest drejer det sig om at have tid. Man skal kunne vente på at finde den rigtige køber. Og måske have energi til at fortsætte, hvis virksomheden skal overdrages i et glidende ledelsesskift. Eller tid til at den nye ejer – også selv om han eller hun er et familiemedlem – samler de nødvendige kvalifikationer til at tage over. Og undervejs i den lange proces skal der samtidigt være kræfter til at holde medarbejderne engagerede og trygge i en periode, hvor de bogstaveligt talt ikke ved om de er købt eller solgt, understreger direktøren.

Blandt de andre problemer, der kan opstå ved et glidende generationsskifte – uanset om det er til familie eller fremmede – peger Dansk Håndværk på de konflikter, der kan opstå, hvis den nye og tidligere ejer skal arbejde sammen i virksomheden i en overdragelsesperiode.

 

Generationsskifte – 3 af 3
5 Gode råd om de problemer, der kan opstå

Undervurder ikke behovet for tid før salget
Når pensionen nærmer sig, skal virksomheden gives videre til næste genration eller sælges. Men venter man for længe, taber de fleste pusten, når alderen begynder at spille ind. Virksomheden mister fremdrift, går i stå og er sig selv nok. Forberedes salget tidligere, er der både kræfter og tid til at give den en skalle, som påvirker salgsværdien men også at foretage de ændringer i eksempelvis strategi, kundefokus eller virksomhedsform, der skal til at at salget kan blive en succes.

Hav klare aftaler om den daglige ledelse
Vælger man et glidende generationsskifte eller salg , hvor man selv deltager i virksomhedens arbejde eller styring i en overgangsperiode, skal en række spørgsmål om ledelse og udvikling være aftalt fra starten. Er det ikke sket risikerer man, at det skaber uenighed. Det gælder ikke kun i forhold til eksterne købere men også, hvis det er familie eller nøglemedarbejdere, der tager over.

Hvem har det sidste ord
Tidsplanen ved et glidende generationsskifte eller salg bør indeholde en tidsplan for overdragelse af ledelseskontrollen. Hvem har ledelsen og hvornår skifter den til den nye ejer. Hvem har det sidste ord. Husk også at medarbejderne er vandt til at følge din instruks. Du skal derfor gøre det klart for medarbejderne, hvornår rollen skifter og det ikke længere er dig, der bestemmer, så de ved hvornår loyalitet i forhold til opgaver og udførelse af ledelsesmæssige beslutninger skifter fra dig til den nye ejer.

Enige om mål, strategien og forretningsplanen.
Er der tale om en overdragelsesperiode kan den nye ejer – uanset om det er et familiemedlem eller en ekstern køber – ønske at udvikle virksomheden i andre/nye retninger. Her skal det være klart, hvem der bestemmer og du skal være klar til at give slip, når du har overdraget ansvaret.

Den kvalificerede køber hænger ikke på træerne
– heller ikke selv om det er din søn eller datter. Det kan tage tid at finde køber, så du skal regne med at den del af processen kan tager tid. Du skal have kræfter til at holde dampen oppe, mens du venter. Og når køber er fundet, skal der forhandles og alt skal falde på plads før du kan slippe ansvaret. Muligvis sker salget bedst ved at du selv fortsætter i virksomheden i en periode – og det skal der også være energi og lyst til. Selv om køber søn eller datter, skal du nøje overveje om de har de faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer til at tage over – eller om de skal have tid til en læreperiode – eventuelt som mellemleder hos en kollega.

Dette er den tredje artikel i en serie på tre om generationsskifte:
Den første artikel i serien “En udfordring, der ikke kommer igen” kan læses her
Den anden artikel i serien “Slip roret før du slipper virksomheden” kan læses her
Den tredje artikel i serien ““Få tiden på din side” kan læses her

Du kan desuden læse om vores medlemstilbud i samarbejde med Dansk Firma Børs, som du kan læse om her.