Dine firmadata står åbne for kriminelle – opret password på virk.dk hurtigst muligt

– Opret et password på virk.dk hurtigst muligt og undgå at din virksomhed bliver udsat for svindel.

Sådan lyder opfordringen fra arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, efter at det er kommet frem, at enhver, der er logget ind på virk.dk, ikke alene kan ændre sine egne firmaoplysninger i erhvervsstyrelsens register, men også kan rette andres data. Det betyder at kriminelle kan rette og derefter misbruge systemet til flere former for svindel.

– Det er helt uforståeligt, at et offentligt datasystem på den måde står piv-åbent for kriminelle – og endnu værre at erhvervsstyrelsen meddeler, at de ikke agter at gøre noget ved problemet. Jeg går stærkt ud fra at erhvervsministeren straks griber ind og får ændret på de stærkt kritisable forhold. Men ind til da er det vigtigt, at virksomheder hurtigst muligt selv sikrer deres data ved at oprette en adgangskode, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Data er firmaets CPR-nummer
Opfordringen gælder ikke alene foreningens omkring 1000 medlemsvirksomheder indenfor håndværk og byggeri. Den gælder alle firmaer – for den voldsomme sikkerhedsbrist betyder, at kriminelle kan bruge de falske data til at snyde andre virksomheder. Svindlen rammer derfor ikke kun den virksomhed, der ændres – men også de firmaet, som de falske data bruges overfor.

– Jeg må sige at jeg er dybt forundret over at man tilsyneladende ikke vil gøre noget, men lade det være op til hver enkelt at sikre sine data overfor kriminelle. Hvis noget tilsvarende havde været tilfældet med vores private CPR-numre havde politikere, ministrene og EU stået i kø med krav om at der øjeblikkeligt blev grebet ind. Erhvervslivet kan med rimelighed forlange, at deres data er sikret af dem, der opbevarer dem – og som endda med loven i hånden kan forlange at de oprettes, siger Morten Frihagen.

NemID giver fri adgang
Som det er i dag kan enhver, der logger ind med NemID ændre en hvilken som helst virksomheds data. Med mindre firmaet har oprettet et personligt password. Virksomheder kan selv sikre deres data via denne side hos erhvervsstyrelsen:  Klik her.

————————————————-

Yderligere oplysninger

Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk