Byggeriet i superligaen under coronakrisen

Sektoren har stort set ikke haft brug for lønkompensation, viser nye tal. Kun i 758 tilfælde har ansatte i branchen gjort brug af lønkompensation i år – det laveste tal set over alle brancher.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik over hvor mange jobs, der har været under kompensationsordningen.

I alt har der i år være 98.599 kompenserede stillinger, hvilket har givet en statslig udbetaling på i alt godt 2.8 mia.

Men det er stort set kun de tvangslukkede virksomheder, der ifølge opgørelsen har haft brug for hjælpen. I toppen ligger detailhandlen – som var tvangslukket ind til marts – med 33.800 jobs og 839 mio. i udbetaling. Derefter følger hotel- og restaurationsbranchen med 31.400 lønkompenserede medarbejdere og så kultur og fritid med knapt 11.000 jobs.

– Byggesektoren står kun for i alt 758 jobs og har dermed vist, at den har været i superligaen, når det gælder om at holde hjulene i gang uden at belaste samfundsøkonomien. Et meget lavt tal i forhold til branchens størrelse. Det har været med til at staten har haft råd til at give de virksomheder, der har haft brug for hjælp, den nødvendige støtte, understreger Dansk Håndværk.

Men helt uden myndighedernes hjælp er det dog ikke lykkedes at holde antallet så lavt:

– Byggeriet har sidste år været hjulpet af fremrykkede investeringer, suspenderet anlægsloft og fremrykkede betalinger fra det offentlige – og i år af et forøget håndværkerfradrag. Men det er trods alt en hjælp, der samtidigt har betyder forøget værdiskabelse for samfundet i kraft af de gennemførte forbedringer, nybyggerier og renoveringer, som myndigheder og borgere har gennemført. Mange af projekterne skulle have været gennemført alligevel – det er blot sket tidligere end beregnet, lyder vurderingen fra Dansk Håndværk.

Tallene fra Danmarks Statistik er en del af deres eksperimentelle statistik og fremgår ikke direkte af de daglige efterretninger og udgivelser, men beregnes via deres netside for hver enkelt branche.