Byggebranchen må stå sammen så aben deles

Byggeriet oplever voldsomme prisstigninger på materialer. Og det betyder at nogle virksomheder kommer i klemme, fordi de har givet en fast pris på et byggeri, der strækker sig over en lang periode.

– Håndværkerne ser, at den materialepris, de beregnede da de gav tilbud, slet ikke holder hen over byggeperioden. Nærmest fra den ene dag til den anden kommer der voldsomme ændringer, som de slet ikke kunne forudse. Men et tilbud er ofte bindende, og derfor kan de ikke regulere prisen tilsvarende. Og materialerne er ikke købt på kontrakt med fast prisaftale, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

I værste tilfælde kan det betyde store tab for lokale virksomheder, og arbejdsgiverdirektøren opfordrer derfor hele byggesektoren – fra leverandører til bygherre til at udvise fleksibilitet, når prisændringerne bliver for voldsomme.

Vær fleksibel så aben deles
– Det er ikke rimeligt blot at lade “aben” havne hos den lille håndværker, der helt uforskyldt er havnet i problemet. Nogle virksomheder har givet tilbud, hvor de ikke kan regulere prisen, mens andre har brugt kontrakter, der giver mulighed for ændring ved helt særlige stigninger. Men uanset kontraktform er der mange, der kommer i klemme, siger Morten Frihagen.

Han opfordrer til at alle er fleksible og er med til “at dele aben” på en rimelig måde. Det er nemlig i alles interesse at byggesektoren kommer helskindet igennem den særlige situation.

– I øjeblikket hører vi fra medlemmerne, at der mangler vilje til at tage del i løsningen – både blandt leverandører og bygherrer. Selv når en kontrakt fastsætter, at der kan ske prisregulering, spændes der ben for det, ved at stille store krav om dokumentation for at stigningen er helt ekstraordinær. Også selv om alle kan se, at det der sker på markedet lige nu er helt uden fortilfælde, forklarer arbejdsgiverdirektøren.

Dansk Håndværk understreger at en fælles løsning også vil betyde at markedet bliver ved med at være smidigt – også når den helt særlige situation er normaliseret:

– Lad os undgå at håndværkerne fremover skal bruge kontrakter med et virvar af forbehold i forhold til pris- eller materialeændringer ved indkøb hos leverandører og i kontrakter med bygherre. Udvis fleksibilitet og vær med til at løse problemerne, så vi kan få normaliseret markedet hurtigst muligt, lyder opfordringen.

Yderligere oplysninger
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk