Anlægsloft: Små håndværkere frygter lange udbudsrunder

Ophævelsen af anlægsloftet har sendt et lettelsens suk gennem mange små håndværksvirksomheder – men nu melder bekymringen sig: Hvis kommunerne ikke deler opgaverne op i rigtigt mange små bidder, risikerer man at havne i lange udbudsrunder og at nogle få løber med alle opgaverne.

– Politikerne på Christiansborg har meldt klart ud, at lempelsen skal holde hånden under de små og mellemstore virksomheder. Men vores medlemmer frygter, at de kommunale embedsmænd griber til rutinen med store, samlede udbud. Sker det, vil de små igen blive ladt i stikken, lyder det fra Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

Kommunalpolitisk signal til embedsmænd
Han peger derfor på, at kommunalpolitikerne nu skal signalere til deres embedsmænd, at man ønsker beskæftigelsen fordelt blandt så mange virksomheder som muligt.

– Kommuner og regioner har fået en unik chance for at sikre de lokale virksomheder og arbejdspladser, som ellers vil være forsvundet, når krisen er ovre. Så det er i gensidig interesse at gøre sig umage med både at finde de mange små og større renoveringer og projekter, der alligevel skal udføres – men samtidigt gør sig umage med at formulere dem på en måde, så de hurtigt kan sættes i gang af de lokale håndværkere, der mangle beskæftigelse til deres ansatte, forklarer  arbejdsgiverdirektøren.

Effekt indenfor få uger
For at lempelsen kan nå at gøre gavn, peger Dansk Håndværk også på, at man skal bruge krudtet der, hvor det har hurtig effekt:

– Ligesom man skal undgå store projekter, der kræver månedslange udbudsrunder, skal man også undgå opgaver, hvor det lige i øjeblikket kan være svært at skaffe råvarer. På nogle områder kan håndværkerne simpelthen mangle de nødvendige byggematerialer. Men der er mange andre opgaver, der sagtens kan udføres. Og det er dem kommuner og regioner skal finde i første omgang, så vi ser en effekt at den politiske håndsrækning indenfor et par uger, lyder det fra Morten Frihagen.


Yderligere oplysninger hos
Morten Frihagen, direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk,
Tlf. / sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk