Sæt det hele lidt på hovedet i det nye år

Januar er traditionelt tiden, hvor alle har gode fortsætter, der skal gøre livet bedre og lettere i det kommende år. 

Sådan er det også i erhvervslivet. Så lad os for en gangs skyld prøve at sætte det hele lidt på hovedet. For selv om skiftende regeringer i årevis har lovet at rydde op i junglen af regler og krav, er der på trods af de gode intentioner sket forbavsende lidt. 

Faktum er, at der stadig er mange administrative byrder i en travl hverdag, og der kommer hele tiden nye til. 

Mange virksomheder oplever, at de er et tagselvbord for politikere. Det er nemlig nemt ”bare lige” at indføre en ny afgift, en indberetning eller et nyt krav for at løse samfundets småproblemer.

Men sådan behøver det ikke at være. Se for eksempel på borgerne. Her er de økonomiske opgaver næsten reduceret til blot at være et enkelt klik for at godkende selvangivelsen.

Tænk hvis vi vendte kravene til erhvervslivet lidt på hovedet: Hver gang de blev pålagt en ny opgave, fulgte der automatisk et fradrag med. Naturligvis udregnet og udbetalt automatisk af det offentlige, der modtager indberetningen.

Omvendt fradrag ville rydde op
Blot 200 kroner per opgave vil have en forbavsende effekt. For selv om et automatisk fradrag på 200 kroner i sig selv ikke vil betyde noget som helst for den enkelte virksomhed, vil vi slippe for langt de fleste af de nye hovsa-løsninger, som politikerne sender i hovedet på SMV’erne. Men hos virksomhederne ville deres regnskabsmedarbejder slipper for at bruge tid på at sætte sig ind i nye regler, udregne småbeløb, bogføre og indberette eller betale.

Det ville eksempelvis have afholdt politikerne fra at pålægge alle virksomheder fire gange om året at udregne og indbetale 1 krone og 80 øre per fuldtidsbeskæftigede medarbejder til en separat fond. Og det ville formentlig reducere rækken af andre opgaver, som gennem årtier er blevet pålagt erhvervslivet over en bred kam, fordi det offentlige på den måde selv skulle finansiere noget af det administrative arbejde, som de pålægger virksomhederne.

Slå det hele sammen til et bidrag
Nu er det nok for meget at håbe på den slags omvendte afgifter. Så i stedet kunne man som minimum samle de mindre betalinger i en enkelt erhvervspulje, som det offentlige så selv må dele op til de forskellige formål.

Det vil ikke give millimeterretfærdighed – men om en virksomhed skal betale 3 gange 1,80 for meget i kvartalet i forhold til en anden, ser vi gerne stort på, hvis SMV’erne kan nøjes med én gang om året at få besked om, at det samlede erhversbidrag er steget med eksempelvis 37 kroner og 54 øre per medarbejder.

Dansk Håndværk har lovet, at vi i det nye år vil komme med forslag til, hvordan de administrative byrder lettes og hvordan vi får sendt bøvlet tilbage til det offentlige, så dem, der skaber problemerne, også er dem der løser dem.

Og her er det første forslag, der kan hjælpe politikerne i deres kamp for at gøre livet lettere for virksomhederne. Lad 2019 blive året, hvor vi samler småpuljer, fonde og bidrag i et samlet “Erhversbidrag” for de mindre virksomheder som kan være med til at forenkle deres administrative opgaver lige så meget, som det er lykkedes med den private selvangivelse.

Sker det kan politikerne med god samvittighed – lige som vi gør – ønske “Godt Nytår” til alle de selvstændige, der hver dag kæmper for at holde hjulene i gang i Danmark.

Morten Frihagen
Direktør i Dansk Håndværk