Fint hvis politikerne lukker discount-selskaber

Regeringen vil nu afvikle muligheden for at starte virksomhed som IVS – et selskab der kun kræver én krone i kapital. Og den melding hilses velkomment af de små og mellemstore virksomheder:

– Allerede før regeringen i 2014 åbnede for krone-selskaberne advarede vi om, at det ville give frit spil for snyd med afgifter og sager, hvor virksomheder løber fra ansvaret overfor myndighederne, deres kunder og leverandører. Så vi vil være godt tilfredse, hvis man nu stopper muligheden for selskaber i den form, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Løber fra skat og moms
Og det er netop den type problemer en analyse fra Erhvervsstyrelsen i denne uge har peget på:

Fra 2014 til 2017 blev der stiftet næsten 42.000 iværksætterselskaber. Og frygten for, at en del af dem bruges til svig og momsunddragelse ser ud til at være begrundet.

Tallene viser nemlig, at andel af iværksætterselskaber, der sanktioneres i forbindelse med momsregistreringen er højere end anpartsselskaber og især enkeltmandsvirksomheder.

Wild-west firmaer skader
Og det har nu fået erhvervsminister Rasmus Jarlov til at indkalde til drøftelser om selskabsformens fremtid, som et led i indsatsen overfor svindel i virksomheder.

– Særligt på byggeområdet er discountselskaberne blot et smuthul for wild-west virksomheder uden faglig og økonomisk kompetence, som kan løbe fra dårligt arbejde. Samtidigt kan de risikofrit udsætte deres leverandører for tab, eller løbe fra ansvaret overfor kunder. Det giver erhvervslivet et dårligt omdømme, så en afskaffelse af den selskabsform vil være kærkommen, siger Dansk Håndværks direktør.

Analysen peger også på, at de seriøse virksomheder også ville være stiftet uden den nye selskabsform.

“Dele af iværksætterselskaberne ville med en vis sandsynlighed være blevet stiftet som enkeltmandsvirksomheder eller anpartsselskaber i stedet for,” hedder det fra Erhvervsstyrelsen.

——————————————

Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk

Foto til fri brug med denne pressemeddelelse – klik og download