2022: Nu stopper festen

Der mangler hænder. Ikke bare i byggeriet, men overalt i samfundet. På trods af sundhedskrise og nedlukninger er det her ved årsskiftet nærmest lykkedes at holde arbejdsløsheden rekord lav.

Det er godt for dem, der hver dag kan møde på arbejde og godt for samfundsøkonomien. Men det er skidt for den håndværksmester, der ser ordrer og vækst blive et problem i stedet for en mulig gevinst

Derfor kan 2022 vise sig at blive året, hvor der for alvor opstår kamp om arbejdskraften.

Så kan de små virksomheder glæde sig over, at arbejdet hos dem er langt mere end blot at have et job. Sammenhold og følelsen af at være en del af virksomheden præger nemlig de fleste mindre virksomheder. Og derfor skal konkurrenternes tilbud om job skal være ganske attraktive, før svenden siger farvel til noget, der betyder mere end blot en lønseddel.

Men alligevel skal håndværksmestrene gøre noget ekstra for at holde fast i deres medarbejdere – og ikke mindst deres lærlinge. Det er nemlig helt naturligt, at unge vil prøve kræfter med nye udfordringer. Så udsigten til et job i en større koncern, kan virke tillokkende.

7 ud af 10 lærlinge uddannes i en virksomhed med under 100 ansatte. Og mens virksomheder med over 250 medarbejdere har 2 lærlinge pr. 100 ansatte, har virksomheder med 6-49 ansatte mere end dobbelt så mange lærlinge, viser ny undersøgelse fra SMVdanmark.

Det viser at de store i branchen alt for længe har kunnet smyge sig uden om ansvaret med at uddanne fremtidens medarbejdere. I stedet er de gået på standhugst hos de små, som i alt overvejende grad har påtaget sig samfundsansvaret i forhold til de unge. Også selv om de ofte har måtte se, at de blot oplærte dygtige håndværkere til de store virksomheder.

Så næste gang politikerne bebrejder erhvervslivet, at der mangler lærepladser, må de løse problemet, der hvor skoen trykker. Altså der, hvor ansvaret ikke tages og der hvor man blot lukrerer på de små virksomheders indsats.

Om politikerne vil sende en solid check som kompensation til de små eller hæve regningen til dem, der ikke tager et passende antal lærlinge, må de selv vælge. Men 2022 bliver året, hvor vi som repræsentant for de mindre håndværksvirksomheder må sætte hælene i og sige: Nu må det være nok.
———————————————————————————–
Ovenstående er et debatindlæg af Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk.
———————————————————————————–